MyCuff
Herraccessoarer

Manschettknapparnas historia

Manschettknappar som mann bär på skjortan som accessoar har även funktionen att hålla samman ändarna av manschetterna på främst herrskjortor, men även på vissa damblusar. En del folkdräkter har även dessa knappar. De skapades redan under 1700-talet någon gång, men blev populära under 1800-talet. Det var då man ersatte de mjuka spetsmanschetterna med stärkta manschetter vilka på grund av sin styvhet inte lät sig knäppas med vanliga fastsydda knappar.

Från början var manschettknapparna var enkla och bestod av två plattor som hölls fast med en kedja. Detta utvecklades snart vad gäller material och design tillsammans med modet för män vilket medförde att manschettknapparnas förändrades.

När det gäller modern strikt herrklädsel så är manschettknapparna ett av de få allmänt accepterade inslagen av smycken för män. De är ofta tillverkade i ädla metaller som guld och silver och kan vara försedda med ädelstenar, kulört emalj eller gravyr i form av monogram eller släktvapen.

Det förekommer dock utbud av manschettknappar som är mer humoristiska och är i form av godisbitar, musikinstrument och så vidare. 

6 Apr 2020